Sint Maartenoptocht

11 november 2022 om 18:00 uur

Op vrijdag 11 november om 18.00 uur kunnen kinderen en grote mensen zich verzamelen op het kerkplein van de kerk voor de jaarlijkse viering van Sint-Maarten. Tijdens de optocht dragen kinderen een lichtje met zich mee, bijvoorbeeld in een lampion, en hebben iets lekkers bij zich (fruit/koek/snoepjes). Samen lopen we zingend een stukje door Blaricum en eindigen de optocht in de tuin van de pastorie waar onze koster Paul de vuurpotten heeft aangestoken. Daar wordt het verhaal van Sint Maarten verteld. De gedachte van Sint Maarten is het met elkaar delen van wat we hebben en die gedachte brengen we in praktijk. De kinderen delen hun meegebrachte lekkers met elkaar. Voor de grote mensen is er warme bisschopswijn. Rond 19.00 uur gaan we allemaal weer naar huis.

 

Het verhaal van Sint Martinus

Eigenlijk heette hij Martinus, een zoon van een rijke koopman. Zijn ouders waren Romeinen en hij was soldaat in het leger van de Romeinse keizer. Op een zeer koude dag in de winter toen hij met een groepje soldaten op zijn paard richtig huis reed, zag Martinus een arme man zonder jas in de sneeuw zitten. De man had geen schoenen aan, hij had het erg koud en bedelde om geld zodat hij eten kon kopen. Martinus kon zijn ogen er niet voor sluiten, maar hij had geen geld voor de man. Hij stapte van zijn paard af en sneed met zijn zwaard zijn eigen mantel doormidden en gaf de arme man een helft tegen de kou. Pas daarna vervolgde Martinus zijn weg naar huis. Martinus overleed op 8 november 397 en werd op 11 november begraven.
Nu is 11 november een gewone dag, maar vroeger vierden ze op deze dag de winterfeesten. Men kon nog even goed eten en drinken, daarna begon de vaak strenge winter en moesten ze zuinig zijn met brandstof en voedsel. Om het voor deze mensen wat gemakkelijker te maken, mochten de arme mensen met Sint Maarten, (maar ook met Sinterklaas, Kerstmis, Nieuwjaar en Driekoningen) langs de deur gaan. Ze zongen dan een liedje waarvoor ze geld, voedsel of brandstof kregen. Zo zorgden de mensen voor elkaar.

… en daarom vieren wij op 11 november nog altijd Sint Maarten.