Lang geleden, in een klein Europees stadje, leefde een bisschop genaamd Nicolaas. Hij was een opmerkelijke man, bekend om zijn vriendelijkheid en vrijgevigheid. Zijn verhalen van het helpen van de behoeftigen en het verspreiden van liefde en goodwill gingen ver en wijd. Bisschop Nicolaas was een trouwe dienaar van de katholieke kerk en stond erom bekend dat hij de leer van Christus met grote toewijding volgde.
Het was in de vierde eeuw na Christus, tijdens het bewind van keizer Constantijn, dat de legende van Sinterklaas begon. Op een koude winterdag hoorde bisschop Nicolaas van een arme man die wanhopig was omdat hij zijn drie dochters niet kon uithuwelijken vanwege hun gebrek aan bruidsschatten. De man vreesde dat zijn dochters een leven in armoede zouden leiden.
Die nacht, in het geheim, sloop Nicolaas naar het huis van de arme man. Hij gooide drie gouden munten door het raam, zodat de man de bruidsschat voor zijn oudste dochter kon betalen. De volgende nacht herhaalde hij dit, zodat ook de tweede dochter een bruidsschat had. En de derde nacht liet hij een zak gouden munten achter voor de jongste dochter.
De man en zijn dochters waren verbaasd en dankbaar voor deze wonderbaarlijke hulp. Ze wisten niet wie hun weldoener was, maar ze geloofden dat het een wonder was dat hen te beurt viel.
Het verhaal van bisschop Nicolaas verspreidde zich als een lopend vuurtje, en hij werd bekend als de beschermheilige van kinderen en armen. Zijn goedheid en vrijgevigheid werden een symbool van naastenliefde en christelijke deugd. Hij werd later bekend als Sinterklaas, een naam die afkomstig is van de Nederlandse uitspraak van zijn naam, Sint Nicolaas.
Sinterklaas’ erfenis leeft voort in de katholieke traditie als een herinnering aan het belang van vrijgevigheid, naastenliefde en het zorgen voor de behoeftigen, vooral tijdens de kerstperiode. Zijn verhaal inspireert mensen nog steeds om goed te doen en liefde en vreugde te verspreiden, niet alleen onder familie en vrienden, maar ook onder degenen die het het meest nodig hebben. En zo blijft de geest van Sinterklaas voortleven, niet alleen in de katholieke traditie, maar over de hele wereld, als een symbool van de ware betekenis van kerst.
Sint Nicolaas zal de pastorietuin bezoeken, zie Begroet Sinterklaas in de Vitustuin