Sint Maarten Optocht

11 november 2023 om 18:00 uur

Op zaterdag 11 november vindt weer de traditionele Sint Maarten optocht in Blaricum plaats. We verzamelen ons om 18.00 uur op het kerkplein voor de Sint-Vituskerk. De kinderen dragen een lichtje met zich mee, bijvoorbeeld in een lampion, en hebben iets lekkers bij zich (fruit/koek/snoep). Samen lopen we al zingend een stukje door Blaricum en eindigen de optocht in de tuin van de pastorie. Daar wordt het verhaal van Sint Maarten verteld. Om de gedachte achter Sint Maarten, namelijk het met elkaar delen wat we hebben, in praktijk te brengen, delen de kinderen vervolgens hun meegebrachte lekkers met elkaar. Kinderen uit Huizen zijn ook van harte welkom.

Het verhaal van Sint Martinus

Eigenlijk heette hij Martinus, een zoon van een rijke koopman. Zijn ouders waren Romeinen en hij was soldaat in het leger van de Romeinse keizer. Op een zeer koude dag in de winter toen hij met een groepje soldaten op zijn paard richting huis reed, zag Martinus een arme man zonder jas in de sneeuw zitten. De man had geen schoenen aan, hij had het erg koud en bedelde om geld zodat hij eten kon kopen. Martinus kon zijn ogen er niet voor sluiten, maar hij had geen geld voor de man. Hij stapte van zijn paard af en sneed met zijn zwaard zijn eigen mantel doormidden en gaf de arme man een helft tegen de kou. Pas daarna vervolgde Martinus zijn weg naar huis. Martinus kon maar de helft van zijn mantel weggegeven omdat hij zelf dat gedeelte had betaald. De andere helft was betaald door het leger van de Romeinse keizer en dat mocht hij niet weggeven.

Martinus overleed op 8 november 397 en werd op 11 november begraven.
Nu is 11 november een gewone dag, maar vroeger vierden ze op deze dag de winterfeesten. Men kon nog even goed eten en drinken, daarna begon de vaak strenge winter en moesten ze zuinig zijn met brandstof en voedsel. Om het voor deze mensen wat gemakkelijker te maken, mochten de arme mensen met Sint Maarten, (maar ook met Sinterklaas, Kerstmis, Nieuwjaar en Driekoningen) langs de deur gaan. Ze zongen dan een liedje waarvoor ze geld, voedsel of brandstof kregen. Zo zorgden de mensen voor elkaar.

… en daarom vieren wij op 11 november nog altijd Sint Maarten.