Vrijwilliger van het jaar Gemeente Blaricum: Johan Koppen

23 oktober 2023

Op donderdag 19 november is Johan Koppen Vrijwilliger van het jaar 2023 van de gemeente Blaricum geworden. Wij zijn enorm trots! Johan was genomineerd door de Vitusparochie, de Oranjevereniging en BVV ’31. Hij ontving uit handen van de wethouder een cheque ter waarde van € 500,-. Dit prijzengeld mag worden besteed aan een doel dat ten goede komt aan de Blaricumse gemeenschap.
Van harte gefeliciteerd Johan!

Zijn geroemde kwaliteiten:
– neemt zijn taken serieus;
– heeft een geweldig geheugen;
– Is recht door zee;
– Zet zich voor 100% in.

Misdienaar
Johan is sinds zijn achtste misdienaar en is trouw als hij was (en is) ingeroosterd. Hij heeft grote kennis van het reilen en zeilen binnen de kerk en heeft menige viering, ‘rouw en trouw’ gediend. Daarbij leidde hij, naarmate hij ouder werd, ook veel andere kinderen en jongeren op. Dit  deed (en doet) hij op een rustige, niet belerende manier.

Leidinggevende misdienaars
Maar er is meer. Veel meer. Sinds 2005 maakt hij het rooster voor de misdienaars. Hij zoekt en puzzelt net zo lang totdat er minstens twee misdienaars zijn. Door de jaren heen heeft hij vele  kinderen/jongeren zie komen en, als zij bijvoorbeeld gingen studeren, ook weer zien gaan. Als er een  bijzondere viering is, haalt hij uit alle hoeken en gaten (oud-)misdienaars er weer bij met maar één  doel: zo’n mooi mogelijke viering en hulp aan de pastores. Hij is onvermoeibaar in het zoeken van  nieuwe misdienaars en het plannen van al die bijzondere en gewone vieringen. Ook organiseert hij  een jaarlijks uitje voor de groep. Dat regelt hij weer van A tot Z. De locatie, de datum, het vervoer, de  financiën. Tevens bezoekt hij (of belt na) de misdienaars en hun ouder(s) thuis om contact te houden  en hen de mogelijkheid te geven één op één met hem te overleggen. En natuurlijk moet niet  onvermeld blijven het door hem zelf verzonnen idee, om met Pasen een zak paaseitjes bij iedere  misdienaar langs te brengen.

Vanuit zijn functie als roostermaker neemt hij deel in het Parochieel Liturgisch Beraad. Daar wordt  overlegd met andere representanten van groepen die mede verantwoordelijk zijn voor een mooie  viering. Hij is altijd aanwezig, heeft de stukken meer dan op orde, houdt alles in de gaten en wijst  anderen op hun verantwoordelijkheden. Hij werkt graag samen met de anderen binnen dit Beraad.

Andere berichten